Vršnjačka edukacija u prevenciji i sprečavanju vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja

Objavljeno Srijeda, 06 Studeni 2019

Što je to   vršnjačka edukacija ?

Vršnjačka edukacija (eng. peer education) su planski vođene aktivnosti edukatora s njihovim vršnjacima, usmjerene stjecanju novih znanja i razvijanju navika i stavova.

 

Članovi sekcije Peer edukatori  i ove godine   rade na vršnjačkoj  podršci  u prevenciji vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja u Osnovnoj školi „Nova Bila“. U odjelima od šestog do devetog razreda realiziraju  radionice na kojima educiraju   svoje  vršnjake  i s njima  razgovaraju o vršnjačkom i rodno zasnovanom  nasilju. Cilj njihovog zajedničkog  rada je razviti sposobnosti  učenika, osnažiti ih da prepoznaju i  reagiraju u slučajevima vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja.    

Na radionicama učenici će saznati što je to vršnjačko nasilje, naučiti razlikovati  vrste nasilja,  razgovarati o posljedicama nasilja na ličnost žrtve kao i samog nasilnika. Edukatori poseban naglasak tijekom radionica stavljaju na važnost  vršnjačke podrške  u sprečavanju  nasilja.

Tijekom  školske godine na satima razrednog odjela realizirat će teme:  (Medijacija, Nenasilno rješavanje sukoba “Korak po korak).

Sudjelovanje u ovim radionicama ima za cilj pomoći učenicima:

• Utvrditi sigurne načine korištenja interneta

• Razlikovati pozitivne i negativne strane interneta

• Prepoznati vrste elektroničkog nasilja

• Predložiti sigurne načine korištenja interneta i društvenih mreža 

• Predložiti smjernice za zaštitu od elektroničkog nasilja

Peer Peer edukatori će  s učenicima od drugog  do petog razreda  kroz filmove primjerene njihovom uzrastu  i video zapise analizirati slučajeve vršnjačkog nasilja i na taj način  raditi na razvoju njihovih socijalnih i emocionalnih kompetencija.

                                                                                              Snježana Petraš pedagoginja - psihologinja

Prije no što počnete koristiti internet pročitajte pravila ponašanja na internetu.

                        Pravila  ponašanja na internetu

Zaštiti svoj profil na društvenim mrežama. Postavke uredi tako da tvoje fotografije, statuse i objave vide samo tvoji prijatelji.

Ako posjetiš neku stranicu ili primiš e-mail koji ti se čini neprimjeren reci to svojim roditeljima ili drugoj odrasloj osobi od povjerenja.

Lozinke čuvaj samo za sebe. Druge bi ih osobe mogle zloupotrijebiti.

Na internetu vrijede ista pravila pristojnog ponašanja kao i u svakodnevnom životu. Poštuj ih.

Ne objavljuj niti ne razmjenjuj fotografije ili snimke u neprimjerenim i golišavim pozama te one fotografije i snimke zbog kojih bi ti jednog dana moglo biti neugodno.

Ne ostavljaj na internetu svoje osobne podatke – osobito adresu i broj mobitela.

Ne otvaraj poruke koje si dobio od nepoznatih osoba ili s nepoznatih e-mail adresa. Ako dobiješ takvu poruku, obavijesti roditelje.

Pazi s kim razgovaraš na internetu. Ne prihvaćaj nepoznate ljude za prijatelje na društvenim mrežama. Nikad ne znaš tko se krije iza tih profila i kakve namjere ima ta osoba.

Ne svađaj se preko društvenih mreža ili e-maila.

Nikad nemoj ići sam na sastanak s osobom koju si upoznao na internetu. Ako ta osoba inzistira da dođeš bez pratnje, nemoj otići na takav sastanak i reci roditeljima.

 

Tražilica