Školski projekti za unaprjeđenje kvalitete nastave biologije

Objavljeno Utorak, 27 Travanj 2021

Vrijedne  ruke  našega domara  Mirana Matoševića omogućile su nam da realiziramo dvije ideje koje će nam osigurati kvalitetniju i zanimljiviju nastavu iz predmeta  prirode i biologije.

 

1.      Hotel za kukce

Prvi  koji je realiziran je hotel za kukce.  Radi se o jednostavnoj  prekrasnoj konstrukciji od cjevčica  i drugih  materijala u kojima će jaja položiti posebne vrste pčela.  Pčele zidarice ili solitarne divlje pčele u prirodi gnijezda prave u šupljim granama ili stabljikama trske. Karakteristika ovih pčela je da vrlo brzo oprašuju voće pa se preporučuje ovakve nastambe izgraditi u voćnjacima. U potpunosti su bezopasne za ljude. Agronomi preporučuju da se na jedan hektar nasada bili kojeg voća  postavi jedan hotel za kukce. Posebno se  preporučuje za  plantaže kruške  jer pospješuju oprašivanje i do 30%. Posebnost našega  hotela za kukce je i posebna ladica sa staklenim cjevčicama u kojoj će se moći promatrati potpuna preobrazba kukaca te će  učenici na satu u prirodi moći vidjeti taj proces.

2.      Promatrajmo ptice

Drugi projekt koji je realiziran je projekt promatranja ptica. U kućicu za ptice instalirali smo kameru i povezali ju s televizorom u učionici biologije. U svakom trenutku, u realnom vremenu imat ćemo mogućnost promatrati ptice, pratiti njihov razvoj i na zanimljiv način naučiti još ponešto iz predmeta priroda i biologija.

Još jednom zahvaljujemo našem domaru Miranu za razradu ideje za oba projekta  i  prekrasnu  tehničku izvedbu.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Nastavnik biologije: Nikica Subašić

Tražilica