Travnički vatrogasci obilježili 140 godina vatrogastva u Travniku

Upravna organizacija Teritorijalna vatrogasna jedinica Travnik ove godine obilježava 140 godina vatrogastva u Travniku. U povodu ovog jubileja osnovan je Organizacijski odbor na čijem čelu se nalazi načelnik Općine gospodin Admir Hadžiemrić.

Vatrogasci nisu ljudi koji interveniraju u slučaju požara, nego dolaze u pomoć nakon prometnih nezogida, spašavanju životinja u uslijed vremenskih nepogoda. Vatrogasna vozila nikada ne mogu ostati bez vode jer poslije svake intervencije moraju biti napunjena do vrha da bi vozila bila spremna za sljedeću intervenciju.

 

U slučaju da se netko odluči biti vatrogasac ne smije konzumirati alkohol i drogu, a mora biti psihički i fizički spreman za taj posao. Broj koji vatrogasna služba koristi je 123, poziv je besplatan, a broj se ne smije zloupotrijebiti. Ako netko želi biti vatrogasac prvo mora biti dobar učenik u školi, zatim završiti srednju gimnaziju III. i IV. stupanj tehničkog smjera ,a na kraju se mora završiti profesionalni ispit.

 

Prvo vatrogasno vozilo pojavilo se 1880. godine. Dan vatrogasaca u EX Jugoslaviji obilježavao se 27.9. Prva vatrogasna služba u Travniku pojavila se 1879. godine i dana 29.10.2019. godine napunila je 140 godina postojanja. Pjena koja se koristi za gašenje požara u podrumima i na benzinskim  crpkama ekološki je ispitana i nije štetna za okoliš. Vatrogasci imaju tri vrste odijela, a to su:radna, intervencijska i svečana odijela. U vatrogasnoj službi postoji glavni centar gdje je uspostavljen video-nadzor.

Posao dežurnog radnika je da se javlja na telefon i da kolegama dojavljuje kada je u pitanju jedna od intervencija.

 Petra Cakalin, učenica VIII.a

 

 

Tražilica