PROSLAVILI SMO DANE KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Kao i prethodnih godina tijekom listopada obilježavamo Dane kruha – dane zahvalnosti za plodove zemlje. Tako smo i ove godine, 10. listopada 2019. godine obilježili ovaj dan svečanim programom ali i izložbom kruha, krušnih proizvoda, kolača i plodova zemlje, a na kraju programa nagradili smo učenike koji su se najviše potrudili napraviti ukusne pekarske poslastice i uz to odabrali vješto ukrašene dekoracije od plodova zemlje te prikazali tradicionalna oruđa i pomagala koja su koristili naši djedovi i bake.

 

Uz molitvu i blagoslov te simbolično blagovanje kruha zahvalili smo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili darovani.

Vrijeme je ovo kada pokazujemo da je kruh čovjekova potreba, simbol života, izvor životne snage, simbol zajedništva jer ujedinjuje rad mnogih pekara, ratara, mlinara. Obilježavanjem Dana kruha i zahvalnosti pokazujemo i ostvarujemo zajedništvo roditelja, učenika i učitelja u školi.

Ovogodišnja manifestacija svečano je otvorena uz blagoslov našeg svećenika fra. Slavka Petrušića koji je prigodnom molitvom blagoslovio kruh i ostale darove.

Današnji program započeli smo pjesmom Hava Nagila koju je izveo zbor OŠ „Nova Bila” uz pratnju nastavnika Slavena Čovića.

„Ljubav je poput svježeg kruha. Uvijek je iznova treba mijesiti”. Svoje stihove o kruhu izrekli su nam učenici prvih razreda.

Učenici ritmičke sekcije I. razreda izveli su plesnu točku uz pjesmu „Muhara”.

Mnogi od nas nisu ljubitelji jeseni jer ima puno kiše, oblačnih dana i hladno je. Učenici predmetne nastave izveli su recital „Pisali su o jeseni” i time pokazali da je jesen i lišće toplih boja, bogatstvo plodova prirode i smirenje u duši.

Mali zbor izveo je pjesmu „Da mi je biti sunce”pod pratnjom naše sestre Marine Jurišić, a uz instrumentalnu pratnju učiteljice Matea Plavčić.

Zabavili smo se uz šaljivi igrokaz učenika predmetne nastave pod nazivom „Ostvareni san”.

Uživali smo posebno u nastupu učenika ritmičke sekcuije IV. I V. razreda.

Narodna poslovica glasi „Dobar kao kruh”, a stihove prigodne za današnji dan izrekli su nam učenici od II. do V. razreda recitalima „Kruh” i „Zdrava gozba”.

Glazba je naša potreba i šansa da postanemo sve plemenitiji i slobodniji za istinski život . Velikim pljeskom pozdravili smo „Čuvarice tradicije” iz Nove Bile. Kad slušamo „Čuvarice” čujemo njihov entuzijazam i vidimo trud koji ulažu da se zvukovi naše tradicije ne zaborave nego da dožive suvremenu interpretaciju.

Učenici Srednje škole „Travnik”Nova Bila predstavili su se recitacijom „ Svjetlost je tvoja sjena”.

Kako smo započeli ovaj svečani program povodom obilježavanja Dana kruha tako i smo i završili današnji program nastupom zbora uz prigodnu pjesmu „ Stare novine”.

Više je gladi u svijetu za ljubavlju i poštovanjem, nego za kruhom, zato poštujte jedni druge, volite se i budite dobri. Kruh je život, kruh je ljubav.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali i nazočili obilježavanju Dana kruha i plodova zemlje u našoj školi.

Nadamo se da ćete nazočiti ovom predivnom svečanom programu i sljedeće godine.

Više fotografija možete pogledati ovdje, dok video prilog možete pogledati ovdje.

 

Nastavnica. Ivana Matić

 

 

 

Tražilica