Realizrana volonterska akcija „Uljepšajmo jedni drugima dane - učimo kroz druženje“ u Domu za starije i nemoćne osobe „Otac Kristofor“ Nova Bila

U utorak,  24. rujna 2019. godine, učenici naše škole posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe povodom volonterske akcije „Uljepšajmo jedni drugima dane - učimo kroz druženje“. Ovom posjetu  nazočili su učenici iz predmetne i razredne nastave, nastavnice Lucija Bošnjak, Ljiljana Matošević  kao i ravnatelj škole gosp. Josip Popović.

Osnovni cilj ovog projekta je poticanje mladih na volontiranje i solidarizaciju te empatiju  prema starijim generacijama našeg društva.

Tijekom posjeta Domu za starije osobe u sklopu ove, za nas veoma važne volonterske akcije, skupine učenika imale su različite zadatke. Jedna skupina učenika razgovarala je o tradiciji i kulturi našega kraja, te pjesamama i pričama iz njihovog djetinjstva i mladosti. Tijekom razgovora pjesme i priče su snimali i zapisivali. Druga skupina učenika sa štićenicima doma igrali su šah i igru čovječe ne ljuti se. Realizirane su radionice heklanja, pletenja i vezenja gdje su zainteresirani učenici mogli usvojiti nove vještine. Ženska vokalna skupina iz Nove Bile koja djeluje u sklopu Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila, odnosno udruge „Čuvarica tradicije“ Nova Bila također je sudjelovala u projektu te svojim izvedbama tradicionalnih pjesama izmamile su suze u očima štićenika doma, podsjećajući ih na njihovo djetinjstvo i mladost.

Po završetku volontiranja učenici će svoje stečene vještine prezentirati u kordinaciji s razrednicima i drugim učenicima naše škole te organizirati radionice. Učenici koji su se bavili istraživanjem i zapisivanjem objavit će, u koordinaciji s multimedijalnom i novinarskom sekcijom, priče i pjesme u pisanom obliku kao i audio-videozapis  na  web stranici škole.

Učenici naše škole i ranije su realizirali posjete Domu za starije osobe i to prilikom obilježavanja manifestacije „Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje“, ali ovaj je posjet bio doista poseban.

Zahvaljujemo učenicima koji sudjelovali u ovom projektu i njihovim roditeljima koji su prepoznali vrijednost volontiranja, te koji su probudili svijest kod svoje djece i potaknuli ih na sudjelovanje u ovoj akciji. Također se zahvaljujemo: knjižničarki u OŠ Nova Bila Jeleni Rajić na sudjelovanju u pripremi projektne dokumentacije, djelatnicima doma na ljubaznom dočeku, gospođi Mirjani Biljaka i Franjevačkom svjetovnom redu Nova Bila na ideji i pomoći prilikom realizacije, ravnateljici Doma Ružici Matošević, nastavnicama Ljiljani Matošević i Luciji Bošnjak na uspješnoj realizaciji, a posebno Nadbiskupisjkom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ iz Sarajeva koji su osigurali sredstva za nabavku potrebne opreme.

Više fotografija možete pogledati ovdje.

Nastavnica: Ivana Matić

 

Tražilica