Sekcije Osnovne škole Nova Bila

Sekcije koje djeluju u našoj školi su:

Dramska sekcija – ova sekcija je podijeljena u Dramsku sekciju nižih razreda i u Dramsku sekciju viših razreda. Obje sekcije se bave teatrom i teatarskim izričajem. Sastavni su dio svakog programa/priredbe koju upriličimo u školi.

Novinarska sekcija – ova sekcija je jedna od važnijih u našoj školi. Učenici novinarske sekcije prate sve događaje u školi i van škole, pišu reportaže i izvještaje i na koncu školske godine zajedno s urednicima pripremaju školski list „Sunce“.

Recitatorska sekcija – sekcija također podijeljena na niže i više razrede. Trudimo se da se unutar ove sekcije učenici bolje upoznaju s poezijom i pjesnicima, posebne vježbe organiziramo s logopedom škole i stručnjacima iz Kazališta mladih "Korifej“ koje djeluje pri Hrvatskom kulturnom centru. Učenici unutar ove sekcije također se potiču na kreativno pisanje i pisanje poezije.

Strip sekcija – Strip sekciju vodi učiteljica Marijana Brkan i ovo je sekcija nižih razreda. O njima dovoljno govori da je ovo sekcija koja je osvojila i međunarodnu nagradu za strip.

Robotika – U skladu s današnjim napretkom tehnologije, svim učenicima nudimo mogućnost sudjelovanja u sekciji robotike gdje uče programiranje i upravljanje robotima. Redovno sudjeluju na natjecanju u državnoj SPARKs ligi.

Ritmička sekcija – sekcija je nižih razreda. U ovoj sekciji vrlo rado sudjeluju i dječaci i djevojčice, kroz nju razvijaju svoje motoričke sposobnosti kao i osjećaj za ritam. Sastavni su dio svakog programa/priredbe i njihove točke su one koje će vam uljepšati i najtmurnije dane.

Sportska sekcija – podijeljena na niže i više razrede, okuplja učenike koji žele produbiti svoje znanje iz sporta i poboljšati izvedbu u određenim sportovima. Sekcija ima školsku ligu u kojoj se natječu svi razredi.

Kreativna i likovna sekcija – Sekcije su koje potiču učenike na razvijanje kreativnih sposobnosti pri likovnom izričaju, izradi ukrasa za blagdane, uređenju prostora te se upoznaju s različitim slikarskim i kiparskih tehnikama. Učenici ove sekcije postižu zapažene rezultate na brojnim natjecanjima i sudjeluju u međunarodnim likovnim kolonijama.

Ekološka sekcija – Naši ekolozi, mali i veliki, budući da je sekcija podijeljena na niže i više razrede bavi se najviše upozoravanjem svih nas na važnost očuvanja i održavanja životne okoline. Obilježavaju sve važne datume u svijetu koji su usko povezani s ekologijom. Zajedno s voditeljima sekcija i našim domarom brinu se o uređenju školskih biljaka.

Literarna sekcija – ovo je naša najnagrađivanija sekcija uz likovnu sekciju. Cilj sekcije je unaprijediti talente za pisanje kod učenika i usmjeriti ih željeni stil  i književnu vrstu koja ih zanima. Veliki broj radova koji se napiše tijekom godine objavljen je u školskom listu „Sunce“.

Zbor – Svaka škola vjerojatno ima zbor pa tako i naša. Godinama ostvaruju zapažene nastupe na školskim i općinskim priredbama. S njima počinje i završava svaka naša priredba. Učenici osim pjesama koje su standard za školske zborove s voditeljicom sekcije rade i na obradama popularnih pjesama.

Peer edukatori – su grupa učenika predvođena našom pedagoginjom škole. U tijeku cijele školske godine rade na prevenciji nasilja u školi, a posebno u prevenciji vršnjačkog nasilja. Sekcija je koja organizira edukacije za djelatnike, roditelje i učenike. Možemo ih nazvati i mirovnim snagama škole.

Prometna kulturaPrometna kultura je skup spoznaja, pravila i normi ponašanja u prometu na osnovi kojih pojedinac vrednuje svoje ili tuđe ponašanje u prometu ispravnim ili neispravnim, opravdanim ili neopravdanim. Vođeni navedenom definicijom učenici ove sekcije uče o prometu i prometnim pravilima te redovno sa svojom mentoricom sudjeluju na općinskim i kantonalnim natjecanjima.

Kultura življenja – ili sekcija bontona i domaćinstva objedinjena pod zajedničko ime. Sa svojom mentoricom učenici se upoznaju s različitim tehnikama koje su potrebne za život, poput kuhanja. Kroz kulturu življenja učenici se uče odnosu prema samome sebi, svojim bližnjima, okolini. Kako usaditi i prihvatiti dobre navike za življenje. Možemo ih smatrati produženom rukom kućnog odgoja.

Prva pomoć – ovo je sekcija za upoznavanje s tehnikama pružanja prve pomoći. Učenici ove sekcije redovno sudjeluju u Kantonalnom i općinskom natjecanju iz prve pomoći.

Multimedijalna sekcija – Kroz multimedijalnu sekciju učenici se upoznaju s raznim medijima od novina, web portala, televizije, radija. Imaju priliku vidjeti kako mediji funkcioniraju iza scene i sami to primijeniti u radu unutar škole. Vezani su i za novinarsku sekciju kojoj su tehnička podrška, održavanje web stranice škole, Facebook stranice škole, snimanje video priloga i fotografiranje svih školskih događaja. Također se upoznavaju s tehnikama tiska na različite materijale, obradom videa i fotografije u računalnim programima. Tim povodom, posjetili su poduzeće za digitalni tisak gdje su imali priliku praktično primijeniti stečena znanja i naučiti više o tehnikama tiska na različitim materijalima.

Mali puhači -  Sekcija je koju vodi ravnatelj naše škole. Okuplja učenike koji su posebno zainteresirani za glazbeni izričaj. Učenici imaju priliku upoznati se s puhačkim instrumentima i naučiti ih svirati bez formalno obrazovanja glazbene škole. Uveseljavaju svaki školski program obradom velikih svjetskih i domaćih hitova. Imali su priliku zajedno s Limenom glazbom Lašva sudjelovati na Danu otvorenih vrata Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

 

 

 

Tražilica